Пред сè сметам дека познавањето на било кој странски јазик е богатство. Иако ова сигурно сте го слушнале многупати досега, мојата приказна стои само како уште еден доказ за оваа вистина. Имајќи највисоко ниво на познавање на англискиот јазик и основни познавања од францускиот, се најдов себеси запишана на студии по археологија кои ми оставаа многу слободно време. Решив да го искористам запишувајќи се на курс по странски јазик, било кој. „Каста Дива“ ми беше препорачана како најдобро студио за изучување на шпанскиот јазик и култура, предводено од тим на исклучителни професионалци. Денес, по 8 години можам слободно да кажам дека тоа беше најдобриот избор што можев да го направам. Иако на почетокот немав никаква намера ниту пак цел, Каста Дива, акредитирана од институтот Сервантес како центар за добивање меѓународни дипломи за познавање на шпанскиот јазик (DELE), ми овозможи да ги полагам сите испити кои се гаранција за мојот највисок степен на познавање на јазикот. Благодарение на тоа, иако ни од далеку не замислував, шпанскиот јазик ми отвори многу врати на професионално ниво. Започнав со пишани преводи, па потоа следеа консекутивните, а денес работам како преведувач на проект финансиран од ЕУ. Анастасија Анакијева


"Во јазичното студио Каста Дива од Скопје поминав четири години интензивно учење на шпанскиот јазик во кои имав можност како за професионална така и за персонална надоградба. На мое огромно задоволство часовите беа исполнети и со незаборавна дружба со професорите и соучениците која трае и до ден денес. Стекнатата наобразба секако претставува значаен дел од моето понатамошно школување и магистрирање во Шпанија, како и севкупно од моите професионални достигнувања. Сето тоа можеби и немаше да се оствари да не беше поддршката од Каста Дива во моментите кога ми беше најпотребна, за што сум искрено благодарен". Бојан Шимбов 


Кога сте љубител на изучување странски јазици, постојано размислувате кој ли уште јазик би можел да го научам. Така беше и во мојот случај. Изборот на јазиците кои ги изучував секогаш доаѓаше спонтано и незнајно, па така ако денеска ме прашате зошто токму шпанскиот јазик, нема да знам да ви одговорам. Но, ако ме прашате каде го изучував и зошто, веднаш ќе ви кажам: во Каста Дива, затоа што тогаш, а и сега, и покрај многуте училишта за странски јазици, сметам дека кога се работи за квалитет, сепак еден е изборот! 
За мене Каста Дива не беше само обично училиште во кое свраќате два пати во неделата на курс по шпански јазик, затоа што местата ги прават луѓето, а Каста Дива е неверојатен спој на одлични професори и прекрасни луѓе кои на школото му даваат посебен скопски шмек со доза на шпанска култура.
Иако поминаа неколку години од моето „дипломирање“ во Каста Дива, јас и денеска се чувствувам како дел од нивниот тим. Благодарение на нив го усовршив шпанскиот јазик и со нивна помош започнав да се занимавам со стручни преводи. Меѓународната диплома за познавање шпански јазик ДЕЛЕ, особено ми помогна во моите професионални ангажмани на два проекти финансирани од ЕУ и спроведени од меѓународни шпански фондации.
Им должам многу на луѓето од Каста Дива, и знам дека звучи лошо што за нив зборувам во множина, но Јасмина, Ненад, Сани, Ирена, Маја и сите други кои се дел од професорскиот тим, морате лично да ги запознаете и да сфатите дека сте го направиле вистинскиот избор што сте им ја дале довербата да ве научат да зборувате шпански или друг странски јазик. 
Изучувањето јазици е процес што трае, исто како што засекогаш ќе трае мојата почит, благодарност и љубов кон Каста Дива!
Кирил Стојановски   


Многу пати до сега имам помислено дека кога и да е, ќе ми побарате да напишам нешто вакво. Е па вака, ќе се обидам мојата приказна со Каста Дива да ја прикажам на еден многу сликовит начин. Доколку на Шпанија ѝ дадам карактеристика на човек, а тоа да биде личност од посилниот пол, тогаш Шпанија би била мој сопруг, а Каста Дива – нашата стројничка. Сè започна во 2004 година при мојата прва посета на Шпанија. Се случи љубов на прв поглед. Веднаш по моето враќање во Скопје, без да размислувам многу се запишав на курсот по шпански јазик во Каста Дива (стројникот нели?), каде ме пречека секогаш позитивната Сани (Александра Николоска) која ја постави основата на моите познавања на овој јазик. Подоцна следеа часовите со Ирена Авировиќ и Бегоња, за на крај циклусот на 6 годишното учење мајсторски да го заокружи Јасмина Никуљска, по што се здобив со Меѓународната диплома за познавање на шпански јазик ДЕЛЕ (Ц2). Ненад не го споменав во претходниот пасус бидејки тој никогаш не ми беше учител, но одигра многу битна улога во мојот професионален живот, бидејки токму тој ми ги отвори вратите кон она што отсекогаш сакав да го работам - проектите за меѓународна соработка со Шпанија. (ете ви повторно стројничка улога). Зад себе имам еден ваков успешно завршен проект, сега го завршувам и вториот, а во меѓувреме не би смеела да не го споменам богатото работно искуство што го стекнав за време на работењето во Амбасадата на Кралството Шпанија и положувањето на испитот за судски преведувач од шпански на македонски јазик и обратно. Сега после толку години можам да кажам дека сум и искрено благодарна на Каста Дива за професионалноста во вршењето на стројничката задача, бидејќи благодарение на неа научив еден многу убав и многу богат јазик, засакав еден народ со многу богата култура и традиција, вкусив една превкусна кујна... И си заљубив една земја во која решив да го продолжам моето образование.

Ана Додевска


 

По долго размислување каде да учам шпански јазик, одлучив да се запишам во студиото Каста Дива, каде што бев примена многу убаво. Професорите Јасмина и Ненад несебично ми го предадоа сето нивно знаење за јазикот, шпанската култура и цивилизација, преку многу опуштено дружење со нив и со другите слушатели. Кога излегов од првиот час си реков ова е мојот нов дом. Тука човек се чувствува навистина убаво. Голема благодарност до сите професори во Каста Дива.

Јелена Герова  


Секогаш кога сакам да објаснам зошто баш со Шпанија имам љубов која трае и трае, ми недостасуваат зборови кои би можеле да опишат колку ја сакам! А најверојатно и таа мене, затоа што кога сум таму чувствувам дека сум дома. Доколку треба да зборувам за мојата шпанска приказна, јас би рекла дека го сакам шпанскиот јазик откако сум родена! Дури понекогаш и си помислувам дека некој мој предок бил шпанец :). Како и да е, официјално започнав со изучување на јазикот во „Каста Дива” откако се вратив од Барселона во која  се заљубив! Па дури и бев убедена дека ќе студирам хиспанска филологија иако за жал, катедра по шпански јазик во Македонија  сè уште нема. Сани беше мојата прва „profesora”, потоа следуваше Ненад и секако Јасмина. Секој од нив придонесе за мојот успех на испитот „DELE Nivel Superior” годинава. Но, поважно од тоа е дека со нивните часови направија да ја засакам шпанската култура, луѓето, кујната, начинот на живот. Едноставно, ми ја врежаа во срцето. Со летните курсеви кои ги организира „Каста Дива” ја запознав најубавата Андалузија, а и посетата на Мадрид ми буди прекрасни спомени со многу нови пријателства.  „Каста Дива” е мојот втор дом каде што го учам тоа што го сакам, зборувам на јазикот кој го сакам и сум опкружена со позитивни луѓе со кои ја делам мојата љубов за Шпанија.

Симона Соколовска


        Мојата љубов кон шпанскиот јазик трае од првиот изговорен збор на десетгодишна возраст кога ми беше само магичен звук. Таа мелодија на јазикот беше страст која постојано ме враќаше кон желбата еден ден да го изучувам овој јазик. Желбата конечно стана стварност десет години подоцна кога ја открив „Каста Дива“. Моето дружење со „Каста Дива“ започна речиси од почетокот на постоењето на студиото и навистина се чувствувам привилегирано што имав можност да уживам во растењето и развојот на училиштето.

        „Каста Дива“ е посебно, креативно, инспиративно место. Таму изучувањето на шпанскиот јазик е вистинско живеење на јазикот преку целата есенција која го прави јазикот дел од човекот и неговото создавање на културата, уметноста, традицијата, гастрономијата и затоа често велам дека е повеќе од училиште. Тоа е причината зошто и по седум години од завршувањето на четиригодишното изучување на јазикот и добивањето на меѓународната диплома (DELE) за познавање на јазикот, повторно сум со неговиот креативен и посебен тим. Најискрено сум благодарна за сета инспирација, искрениот и отворен пристап, за секогаш насмеаните и позитивни лица, за љубовта која таму е заразна, за среќата од која потоа ми е топло во душата и најмогу за остварувањето на мојата желба за целосно чувствување, живеење и дишење во ритамот на шпанскиот јазик.

 

Атина Кичева

       


 

Ante ayer la profesora dijo

que el examen no va a darnos, ella fijo.

Nosotros fuimos muy felices,

volamos hacia el cielo, como hélices.

Pero, nuestra suerte fue corta,

una situación parecida cuando como comemos una torta.

Ella es muy sacrificada

por nuestra mejora en la lengua solo dedicada.

¿Cómo entonces pudimos pensar

que ella nos va a dispensar?!

Y, qué ahora, yo pobre, puedo hacer 

excepto algo escribir para la satisfacer.

Pero, tengo un problema grande 

y el en mi alma rápidamente se expande.

Los temas que han sido ofrecidos

hoy no me gustan mucho - mis pensamientos están llenos con otros parecidos.

Estoy tumbada sin idea en mi cama,

estoy perdida como en árbol de primavera una rama.

Estoy escuchando cómo los minutos están despareciendo,

me cojo como hablo conmigo misma sin fin me estoy convenciendo.

No me siento cómoda si hoy llego a clase sin el deber acabar,

por eso decidí ir al próximo paso sin intentar los minutos robar.

Porque pienso que es muy importante en la vida tener un placer,

voy a escribir qué en mi alma ahora empieza  a nacer.

Por esta última reunión en este nivel,

tengo muchas ganas de decir algo otro en este papel.

Me recuerdo como hemos sentado con Aneta en un banco en la plaza central,

discutiendo si tenemos tiempo bastante para aprender español y ascendencia cultural.

Fue el último día para inscribirse en el curso,

que significó que tuvimos que elegir rápido nuestro discurso.

Decidimos que vamos a ir

sin saber que esta decisión va a incluir.

No hemos conocido nada para “Casta Diva” - la escuela

porque nadie de nuestros amigos no ha ido a ella.

Hoy cuando pienso en este acontecimiento,

tengo que decir que esto ha sido un gran momento.

Nunca pensé que puedo aprender tantas muchas palabras

y como no, cuando tengo una clase con energía de las cabras.

A cada clase he ido cantando,

voy a divertirme con mis nuevos amigos pensando.

Cada persona de mi clase es muy especial

con un carácter raro, no comercial.

Nadamos por las aguas del idioma,

nos luchamos juntos con los axiomas.

Y más bonita experiencia recordada

es cuando nuestra pena grande es con cerveza fría engrasada. 

Por supuesto, el ingrediente en esta emoción que es más importante

es la profesora – no es posible encontrar otra con mente tan vivaz, tan brillante.

Ella es llena con energía y motivación

que las comparta con sus estudiantes sin reducción.

Al fin, un permiso, por favor

quiero decir a todos, MUCHAS GRACIAS para esta riqueza de color.

08.06.2017, Renata Dedova