КАСТА ДИВА ЕДИТОРИЈАЛ

НОВО ИЗДАНИЕ
ТРИСТАНА

БЕНИТО ПЕРЕС ГАЛДОС

Бенито Перес Галдос ни ги отсликува на еден извонреден начин, и покрај времето во кое се случуваат, конфликтите и грижите во животот на жените, создавајќи го ликот на Тристана, девојка со желба за слобода, полна со амбиции, која ќе се бори против својата животна судбина со сите свои сили.

Интересната и несекојдневна приказна за девојката, која ќе остане сирак и ќе падне во милоста на својот заштитник, е исткаена со една умешност во описите на ликовите која го прави Тристана роман со стотици нијанси, четиво кое заслужува да биде прочитано со будно внимание, бидејќи е нешто што не може да се прераскаже.

Силата и истрајноста на главната хероина е доказ за една безвременска борба на жената во суровиот свет на мажите и безмилосните општествени догми.

8 март 2024

НОВО ИЗДАНИЕ
ЌЕРКАТА НА МОРЕТО

РОСАЛИЈА ДЕ КАСТРО

Ќерката на морето е првиот роман на Росалија де Кастро, роман преполн со лирика. Иако поетеса, таа пишува роман и не залудно нагласува дека поетите не се луѓе што чувствуваат повеќе од другите, туку дека чувствуваат поинаку.

Такви се Тереза и Есперанса, две поинакви жени, вљубенички во морето, со кое имаат мошне трагична поврзаност. Бурното море на Финистере ги носи и зема ликовите, исто како животот и смртта, на пустите брегови на Мухија, во студенилото на предрасудите и народните суеверија.

Романот, имајќи ги предвид времето и положбата на жената, е роман кој гласно се бори за правата на жените на интелектуално поле, преку ликовите на Тереза и Есперанса, кои живеат во еден пекол на молкот, угнетени и обесправени.

8 март 2024

EDITORIAL
СМЕШНАТА ПОМИСЛА ДЕКА НЕМА ДА ТЕ ВИДАМ НИКОГАШ ПОВЕЌЕ

РОСА МОНТЕРО

Роса Монтеро е една од најпознатите шпански современи авторки. Пишува ексклузивно за весникот „Ел Паис“, во кој има своја колумна. Добитник е на безброј награди за својот новинарски и книжевен труд. Нејзините дела се преведени на повеќе од дваесет јазици, а сега Ненад Велковски ни го носи и на македонски.

Мошне умешно користејќи ја биографијата на Марија Кири Склодовска, Роса Монтеро нѐ пренесува во светот на својата тага по починатиот сопруг, во светот на жената, низ една призма на современа жена чија љубов кон мажот не значи губење на својата личност. Колку сме силни кога ќе загубиме некого и како се справуваме со болката што не стивнува? Колку брзо избледува споменот за саканата личност?

„И почна да расте нешто без форма во мојата глава. Желба да ја раскажам нејзината приказна на мој начин. Желба да го искористам нејзиниот живот како метро за да го измерам и да го разберам својот; и не зборувам за феминистички теории, туку за обидот да разберам кое е #МестотоНаЖената во ова општество во кое традиционалните места се избришаа.“

„Ние луѓето се браниме од болката која нема смисла украсувајќи ја со смислата за убавината. Толчиме парчиња јаглен со голи раце и понекогаш ни успева да заличат на дијаманти.“

Едно извонредно портретирање на жената, на нејзината сила во светот на мажите и на нејзината борба да биде прифатена како еднаква. Книга која секоја жена треба да ја прочита.

16 февруари 2023
EDITORIAL
ТЕГОБНОСТ

ЕРНЕСТО ЕРЕДЕРО ДЕЛ КАМПО

Прв пат на македонски јазик - Ернесто Ередеро дел Кампо

„...И ова лето, едноставно, онака како што големите работи се случуваат едноставно, со тетратка и молив, почна мое- то дружење со Ернесто, онаков каков што вистински е. Се дружевме во Малага, мојот втор дом, во барови, паркови, на плажа... Ми се стегаше душата, ми се разлеваа мислите, просолзував, напати се насмевнував, многупати со денови мислев еден збор... и еве сме - Ернесто и јас, тука пред вас. Долго мислев за насловот, почнав со Замор, па Страдање, одлетав кон Чемер, Јад, Скрб, за на крај да се одлучам за ТЕГОБНОСТ, иако во овие четириесет и две песни може да се најде сè од наведеното.“

Ова е негова прва објавена книга, иако целиот живот пишува поезија и објавува во реномирани списанија. Вели дека има одживеано три животи, така што, кога би бил мачка, би му останале уште шест, што на негова возраст и не е така лошо. За да се претстави себеси, користи една од речениците со кои Бертран Расел ја започнува својата автобиографија: „три страсти, едноставни, но зачудувачки јаки, владеат со мојот живот - копнежот по љубовта, потрагата по сознанието и сомилоста за човековото страдање“.

18 ноември 2022

EDITORIAL
ДОЊА ПЕРФЕКТА

БЕНИТО ПЕРЕС ГАЛДОС

Прв пат на македонски јазик - Бенито Перес Галдос

Суштински роман за да се разбере Галдос, во кој умешно се покажани контрастите меѓу конзервативците и либералите од XIX век во Шпанија, а во исто време критикувани традиционалистите.

Пепе Реј, човек со либерални идеи, оди во Орбахоса, мал епископски град во срцето на Кастилија, каде што планира да се ожени за својата братучетка Росарио. Бракот договорен од татко му Хуан и неговата тетка, доња Перфекта, предизвикува бурни промени во навидум мирниот град.

Доња Перфекта е дело што ги исполнува најосновните начела на шпанскиот реализам од XIX век. Како по обичај, Галдос ни ја претставува со огромна веродостојност својата земја од тоа време: една Шпанија поделена меѓу традицијата и напредокот, меѓу неприфатливото и либералното.

7 јуни 2022

EDITORIAL
ПЕТ ЧАСА СО МАРИО

МИГЕЛ ДЕЛИБЕС

Во чест на големиот класик на шпанската литература, Мигел Делибес, по повод стогодишнината од неговото раѓање

Бдеејќи над својот тукушто починат маж, сопругата ја прелистува Библијата, оставена на масичката до зглавјето на починатиот. Несвесно почнува да ги чита деловите подвлечени од човекот што ненадејно ја напушта. Ја обзема наплив на спомени и полека започнува еден испреплетен монолог, кој како да ги оживува пред нашите очи сите ликови во него. Пред нас поминува целиот нејзин кутар живот полн со грешки, недоразбирања и мали радости. Го познавала ли Кармен навистина Марио?

Романот нè води низ скудниот и тесноград менталитет на сопругата, но и низ тајните кои длабоко биле закопани во нејзината душа и сега извираат како порои. И така, се разоткрива една жена со сите нејзини очајувања, но сепак со верба во животот.

Ова е роман кој длабоко навлегува во женската психологија, преку разголената душа на главниот лик, и несвесно нè внесува во шпанското општество од тоа време.

26 ноември 2021

ИЗДАВАШТВО
CASTA DIVA EDITORIAL

КНИГИТЕ ПРЕД СЀ...

Ви нудиме можност да ја издадете вашата книга во КАСТА ДИВА ЕДИТОРИЈАЛ. Една поинаква, модерна визија за издаваштвото.

низ времето

Приказната продолжува

Првата приказна на КАСТА ДИВА започна во септември 1998 година со отворањето на нашето студио за јазици.

Низ годините се менувавме, еволуиравме, се надградувавме, се модернизиравме и се надополнувавме. Работата со преводи на книги е наша реалност од 2000 година, а имаме преведено повеќе од 30 светски наслови. Конечно решивме дека е време да ја продолжиме приказната со отворањето на КАСТА ДИВА ЕДИТОРИЈАЛ.

16септември1998

Почетокот на една приказна

Започна еден сон, со цел да ги оствари соништата на другите

1мај2015

КАСТА ДИВА ЕДИТОРИЈАЛ

На семејството му се приклучи и новиот член, нашата издавачка куќа. Цел ни е да станеме едиторијал препознатлив по уникатност и многу душа.

16септември2020

Свртени кон иднината

Го продолжуваме нашиот сон за нови успеси

EDITORIAL
МОДЕЛИ НА ЖЕНА

АЛМУДЕНА ГРАНДЕС

На 4 мај 2015 година беше промовирана првата книга на КАСТА ДИВА ЕДИТОРИЈАЛ, Модели на жена од Алмудена Грандес.

Со ова ја започнавме новата ера на КАСТА ДИВА семејството.